Kun de rike skal kunne fly og kjøre bil….

….det har mange av våre politikere bestemt seg for…. og mange jobber hardt for at det skal bli slik.

I jobbsammenheng var jeg i perioden 1982-1984 i London noen få ganger.   Flybilletten kostet den gang pr. pers fra Fornebu til London tur/retur kr. 4.990,-. Det tilsvarer ca kr. 12.500,- nå i 2016, ifølge konsumprisindeksen. SAS var enerådende. Det var ingen konkurranse. Alle selskapets kostnader ble automatisk veltet over på kundene, som i all hovedsak var næringslivet. Andre måtte i beste fall ta en chartertur. Dette vanvittige prisnivået gjorde at de færreste hadde råd til å kunne reise med fly. Widerøe hadde riktignok noen lavprisbilletter før de ble kjøpt opp av SAS. Etter oppkjøpet var det brått slutt på rimelige billetter.

På 90-tallet dukket det opp et nytt flyselskap, Color Air. Selskapet fikk ikke konkurrere på like vilkår med SAS, men ble motarbeidet fra dag 1 av nesten hele den politiske makteliten. I 1999 måtte selskapet melde oppbud. Igjen var SAS alene.

Så kom selskapene Norwegian, RyanAir, EasyJet (utenfor Norge) samt noen andre mindre selskaper. Da begynte gråtekonene og dommedagsprofetiene for alvor. Det var plutselig mulig for hvermansen å bestille en flytur, endog flere. Det gikk ikke lang tid før SAS måtte ha pustehjelp, ikke bare en gang, men år etter år måtte eierne (de 3 nordiske landene) pøse på med haugevis av milliarder for å holde SAS i gang. Dette har pågått helt frem til i dag og vil trolig fortsette. Norwegian fikk ingen ting. Passasjerene har strømmet til Norwegian og RyanAir til tross for lobbyens kontinuerlige forsøk på å sverte disse selskapene.

Det ser ikke ut til å være grenser for hvor langt man er villige til å gå for å hindre vanlige folk i å fly til en overkommelig kostnad.  Foreløpig siste «tiltak» var å legge ned hele Rygge flyplass samt innføre flyseteavgiften.  RyanAir var største operatør og har dermed ikke lenger flyvninger fra Rygge. Mange av Ryanairs ruter går nå fra Gardermoen.

Reisende fra Østfold ++ må nå reise nordover til Gardermoen for igjen å ta fly sørover. Det samme skjer hjemover; fly forbi Rygge og Østfold og til Gardermoen, for så å dra videre til Østfold.

Hvordan dette kan redusere utslippene fra fly er umulig å forstå, men det var det lederen fra Venstre påsto. Noen beregninger og målinger finnes selvsagt ikke. Lengre reisevei for passasjerer til og fra Gardermoen i stedet for Rygge, samt betydelig lengre flyrute kan umulig føre til reduserte utslipp.

Yngre mennesker har ingen erfaring med tingenes tilstand på 80- og 90- tallet innen luftfart. Sterke krefter jobber hele tiden for at vi skal tilbake til 80- og 90- tallet.  Unge ser det som en selvfølge med en langweekend ++ i ny og ne, men jeg kan love at dette ikke er noen selvfølge. Husk at flybilletten tur-retur London fort kan koste 15-20.000 kr pr. pers.. Det er helt sant.

Kampen for at det kun er de rike som igjen skal kunne fly, føres først og fremst av MDG, SV og Venstre, i form av avgifter på drivstoff, flyseteavgift, nedleggelse av flyplasser, vanskeliggjøring av konsesjoner for andre flyselskap +++.

Husk at bare 0,07% av verdens befolkning bor i Norge. Allikevel er det vi som skal redde verdens miljø. Kan vi stole på det?